Thursday, March 19, 2015

Provar Meerkat - emetre vídeo en viu amb Twitter

Vaig tuitejar uns vines (vídeos de 6 segons, editats si es vol) fa unes setmanes durant Sant Medir aquí a Gràcia i em va agradar molt la idea de capturar un esdeveniment amb vídeo i només fotos.

Avui, he provat Meerkat, de que tothom ha estat parlant des de la seva introducció (més o menys) a SWSW. Vaig anar a la Plaça de la Vila, al mig de Barcelona, per fer una prova.

Unes coses que he aprés:

1. No fa servir tants datos com potser pensaries. El meu vídeo de gairebé 8 minuts es va emetre utilitzant només 25Mb de datos de la meva xarxa 3G (pots mirar-ho anant a Configuració > Dades mòbils i llavors mirar les xifres al costat de Ús de les dades mòbils i Període actual abans i després de meerkatar). Em va donar un parell d'avisos de "Bandwidth pobre" però no es veuen en el vídeo final. Els vaig demanar als que ho van mirar, i em van dir que no es notava el problema durant l'emissió.

. Cellular_Before Ús de dades amb Meerkat

 2. Pots veure els tweets de les persones que t'estan mirant el vídeo meerkat durant l'emissió, i els pots contestar, però els tuits no es guarden amb el vídeo després. A més, tots els teus tuits s'envien al teu timeline de Twitter amb el teu nom d'usuari (per què) però no referencien l'emissió de meerkat (per què no?). Per tant, qualsevol persona que no ha vist la nota inicial de "Live Now" de meerkat pot pensar que només t'estàs parlant solet.

Pantallasso d'un vídeo de Meerkat

3. En lloc de comentaris en format de tweets, és millor afegir audio (gràcies, Patrick Jackson!). Tenia posats els auriculars així que el micro estava a prop. Així podia explicar el que emitia i contestar les preguntes dels observadors que miraven.

.

4. Una vegada hagi acabat l'emissió, Meerkat et dóna l'opció de guardar el vídeo. La primera vegada que ho he intentat, m'ha donat un error. Però a la segona, ho he aconseguit. Recorda que els tuits que acompanyen el vídeo no es guarden. Estaria bé tenir-ne l'opció. El meu vídeo de 8 minuts ocupa 31Mb. (Pot ser que s'ha gastat aquesta quantitat de datos, la Configuració no dóna xifres exactes.) La qualitat és molt raonable.

5. Patrick em diu que només es pot gravar vídeo vertical i que si gires la pantalla, es perd 2/3 part de la pantalla. Llàstima. (No ho he provat.)

6. No cal tenir Meerkat instal·lat per veure el vídeo. És clar, has de tenir l'aplicació (disponible només a iOS ara mateix) per afegir tuit-comentaris (que només es visualitzen durant l'emissió) o per emetre els teus propis vídeos. Una vegada hagi acabat l'emissió, Meerkat no dóna massa informació sobre què es va visualitzar, o on podries trobar el vídeo (ja que no s'ha guardat enlloc més que el mòbil de la persona que l'ha gravat). Sí que t'explica quanta gent l'estava mirant. En el meu cas, hi havia Patrick i uns quants més periodistes amb qui parlava abans de fer la prova. No he trobat una manera de saber qui eren tots 11, ni tan sols per seguir-los amb ells. Està clar que és software molt i molt nou.
Post-emissió

7. Ostres, hi ha moltes possibilitats. Com ben sabem, tenim tres eleccions aviat aquí a Barcelona (o com a mínim dos :), els municipals, que potser indiquen com seran les parlamentàries, convertides en plebiscitàries de la tardor, i després les generals en que molts independentistes promocionen o un boicot total o presentar-se tots junts per poder exigir el reconeixement de la República de Catalunya previament votada. I sempre hi ha protestes, discursos, cassolades...

… I això sense comptar tots els esdeveniments culturals, concerts, diables que passen pel carrer inesperats...

Preguntes per contestar:

1. Quines són les consequències legals? Se aplica la mateixa norma sobre emetre un vídeo en viu respecte a la gent que passa per davant?

2. Com podem involucrar més gent, observant i afegint comentaris?

3. Què passa si moltes persones intenten meerkatar a l'hora? Quan triguen en bloquejar-se les xarxes?

Estic segura que hi ha moltes més preguntes. Què vols saber? Com faries servir aquest programa? I què t'agradaria veure emés en viu des de Barcelona?

Wednesday, March 18, 2015

Enviar missatges privats (i veure-n d'antics)

Una de les coses que m'agrada de Twitter és que no enganya amb la privacitat. A Facebook, et donen la impressió que hi ha coses privades, només pels teus amics, però no saps mai si d'aquí un parell de dies, algun amic compartirà les teves coses amb un dels seus amics o si Facebook decidirà que les coses privades haurien de ser públiques. A Twitter, els tuits normals són tots públics, i ja que ho saps des del principi, i per tant et cuides el contingut dels tuits tu solet. Si no vols que ningú ho llegeixi, no el publiquis. I punt.

Ara bé. Hi ha dues excepcions. La primera, que és la més avorrida, és que pots protegir tots els teus tuits i donar-hi accès limitat a només unes quantes persones. El problema és que això no és Twitter. Si vols protegir els tuits, al meu entendre, el millor és no fer-ne.

On sí pots tenir missatges realment privats és a la secció de Missatges. Si algú et segueix, automàticament tens permís d'enviar-li un missatge. De la mateixa manera, només et pot enviar missatges a tu la gent que segueixes tu.

Els missatges privats (o DM, Direct messages, són molt útils. Per exemple, quan algú em vol corregir una falta, molt sovint me l'envien per DM, per no fer-me quedar en evidència en públic. Bé, segur que podeu pensar en mil raons per tenir algunes converses en privat. Ara sí, crec que la gran utilitat de Twitter és que molta gent té converses interessants en públic i ens deixen escoltar. Espero que continui així.

Els missatges privats es troben a la pàgina central de Twitter. Ves a http://www.twitter.com amb l'ordinador i pica la secció de missatges. O al mòbil, pica la carta (etiquetada amb Messages) en la barra inferior:

DMs DMs a l'iPhone

A la secció de Missatges, pots veure les últimes 50 persones amb que has intercanviat missatges privats.

Missatges

Ara tens varies opcions. Si vols enviar un missatge a només una de les persones de la llista, només has de fer clic al seu nom. Veuràs tots els missatges que has intercanviat amb aquella persona, i un espai per enviar-li un missatge (i afegir foto, si vols).

Si vols enviar un missatge a una persona que no està a la llista—pot ser fa molt que no parleu o està a la posició 37 i no vols anar buscant-lo—, pica "Nou missatge" i llavors introdueix el nom d'usuari en el camp. Surtirà a la llista, i quan el selecciones, quedarà amb un marca de verificació amb fons blau:

Missatge_Nou_nom

De fet, pots introduir fins a 20 noms per enviar un missatge privat a tot un grup de persones. Només has de continuar introduint noms al camp i seleccionant els usuaris amb qui vols correspondre.

Envia_missatges_a_múltiples_persones_a_la_vegada

Per treure algú de la llista, pica el seu nom una altra vegada, i desapareix.

Quan estàs a punt per escriure el missatge, pica Següent, a baix a la dreta.

Llavors, veuràs els últims missatges* (si és que n'hi ha) que has intercanviat ja amb aquesta persona o grup, i podràs crear un nou missatge i enviar-lo.

Missatge_privat_Cat_exterior


No es pot fer una búsqueda en els missatges privats (on era aquell mòbil, aquell mail que m'ha passat??) Però hi ha una manera de fer-ho. Primer, has de canviar la configuració per què t'envïi els missatges directes al mail. (Ves a Avisos Web, i llavors pica l'opció "M'han enviat un missatge directe" a baix de tot.

guardar_missatges_directes

En el programa de Mail, pots filtrar els missatges directes a una carpeta a part, però no és obligatori. I llavors fer servir les opcions de cerca del programa de Mail per buscar el missatge directe que vols.

*Quants missatges vells es poden visualitzar? Doncs, no ho sé. He mirat les converses que he tingut amb varies persones, i veig que no hi són tots, però en un cas, en tinc des de maig del 2013, i en un altres només des de l'octubre del 2014, encara que he estat amiga dels dos des de fa tres anys. Això pot voler que es guarda una certa quantitat d'informació i no fins a una certa data. El més fiable és guardar els missatges directes al mail, si és que et són importants.

Preguntes? No et tallis! Escriu-me directament a @DraPiula o en els comentaris.

Friday, March 6, 2015

Personalitzar un giny de tuits

Us he explicat com incloure un giny d'un rierol de tuits al vostre blog o WordPress. Però com pots anar més enllà de les opcions bastant escuetes de Twitter? Ara t'explico les parts interessants :)

Quan vas a configurar el rierol, Twitter et fa triar entre una de les modalitats:


Tria una font

Però què has de fer si vols per exemple, la cronologia d'un usuari que només contingui els tuits amb un cert hashtag? O podries visualitzar els tuits de tot un grup, però només sobre un tema en particular?

T'ho explico.

Per començar, fes una cerca normal de les termes que t'interessen incloure. Buscarem tweets que inclouen la paraula Barcelona:

Cerca_1

Com podem concretar més encara la búsqueda? Afegint-hi criteris adicionals a la casella "Consulta de cerca". Com per exemple, provem de mirar només els tuits que surten en anglès, utilitzant lang:en

  cerca_2

Massa Barça, perdò! Treiem els tuits sobre l'equip utilitzan el signe de menys: -FCBarcelona

Cerca3

Però potser només vull incloure els meus propis tuits (o els tuits d'un sol usuari en particular) al meu giny. Fes servir from: seguit pel nom d'usuari: from:lizcastro

Cerca4

Quins altres criteris podem fer servir per fer una búsqueda? Aquí teniu tots els que vaig trobar:
  • Per trobar tuits que continguin un terme o hashtag, senzillament entra-l a la casella: Barcelona 
  • Pots excloure paraules de la búsqueda amb un signe de menys: -paraula 
  • Pots cercar només els tuits en un idioma en particular: lang:en, o lang:fr. Desafortunadament, no sembla que Twitter sàpiga distingir quins tuits surten en català. Si li dic que només en busca en català, no m'ensenya cap. 
  • Per defecte, els RTs s'inclouen. Si no els vols, pots afegir exclude:nativeretweets 
  • Vols que surtin només els tuits que tinguin imatges, utilitza: filter:images 
  • Que només surtin tuits amb vídeos: filter:videos Que només surtin tuits amb vines: filter:vine 
  • Que només surtin tuits que incloguin enllaços: filter:links 
  • Que només surtin tuits d'una persona en particular: from:lizcastro 
  • Que només surtin tuits de comptes de Twitter verificats: filter:verified 
  • Que només surtin tuits dels comptes que formen part d'un llistat: list:propietari/nom-de-la-llista (Cal especificar qui ha creat la llista, seguit pel / i després pel nom de la llista) 
  • Que només surtin tuits amb un cert número de respostes: min_replies:n (on n és el número) 
  • Que només surtin tuits amb un cert número de favorits: min_faves:n (on n és el número) 
  • Que només surtin tuits amb un cert número de RTs: min_retweets:n (on n és el número)

Pots fer servir AND, OR i els parèntesis per combinar criteris:
  • Si separes cada criteri amb un espai, Twitter decideix que vols només el tuits que satisfacin TOTS els criteris. És com si haguessis teclejat un AND entre ells. Així que independència catalana només trobarà tuits que tinguin independència i catalana.
  • Si separes cada criteri amb un OR, Twitter buscarà els tuits que continguin un terme O l'altre. Per tant independència OR catalana, podria trobar tuits sobre la independència escocesa, i sobre la llengua catalana.
  • Si vols excloure un terme, precedeix-lo amb un signe de menys (com si fos l'operador NOT)
  • Fes servir parènteisis per combinar els criteris de moltes maneres (vi AND Priorat) OR (calçots AND Valls)
T'estàs imaginant totes les possibilitats?
  • Combina from:nom d'usuari amb min_retweets:100 per trobar només els tuits més populars d'aquella persona
  • Combina from:nom d'usuari i lang:en per veure només els tuits d'un usuari en un idioma donat
  • Combina from:nom d'usuari i -lang:en per veure només els tuits d'un usuari que no sigui en un idioma donat
  • Combina from:nom d'usuari amb un terme per veure els tuits d'una persona només sobre un tema en particular
  • Combina list:propietari de la llista/nom de la llista i -from:nom d'usuari per trobar tots els tuits que venen dels socis d'una llista menys d'una persona en particular.
  • I moltes possibilitats més.
Per acabar, mirem la diferència entre el rierol amb la búsqueda personalitzada, només buscant tuits sobre Barcelona, en anglès, que no tinguin a veure amb FCBarcelona, de mi (@lizcastro), i amb un rierol normal i corrent.

results regular_feed

Wednesday, March 4, 2015

Taller per Principiants, 16 Març

Fa temps que penso que seria interessant explicar Twitter en més detall. Realment hi ha molta, molta cosa...

Vaig fer un taller inicial amb la col·laboració de l'ANC de Sagrada Família, i ara en faré uns quants més. En puc fer de dos nivells:

Principiants: Per què és útil Twitter, com obrir un compte de la manera més fàcil, quines eines són les més útils, com fer un primer tuit, com respondre a altres tuits, com compartir els tuits amb els teus seguidors, com buscar, triar i seguir gent, com llegir els seus tuits, escoltar les converses entre altres persones, com utilitzar missatges privats, com utilitzar els hashtags, i consells bàsics de comportament

Pels que ja en saben de fer-lo anar una mica però que tenen la sensació que no li estan treient tot el suc, faré un curs més avançat, de nivell intermedi, que inclourà: analitzar quanta gent llegeix els tuits, triar l'hora i frequència adequada, com afegir múltiples imatges, com etiquetar als altres sense gastar caràcters, com escriure un tuit efectiu, i molt més.

Aquest 16 de març, faré un taller de principiants amb col·laboració de l'ANC de Sarrià-Sant Gervasi en la Sala Foix de la Casa Orlandai a les 19h. Si vols assistir-hi, apunta't en aquest formulari.

I si tens preguntes específiques que t'agradaria que contestés, o vols que faci un taller pel teu grup, posa't en contacte amb mi per aquí.


Sunday, March 1, 2015

Incloure un rierol de tuits al blog

Els tuits són molt efímers. Continuant l'analogia de l'altre dia, una vegada que deixes anar un tuit, minuts després està rui avall mig camí de l'oceà. Com pots donar-ls-hi una mica més de vida?

Una manera és crear un giny (widget) de tuits per afegir al blog com el que tinc aquí a la dreta. Un giny és un tros de codi HTML i JavaScript que, en aquest cas, fa una cerca de Twitter de tuits que cumpleixin un cert criteri i crea un 'rierol' o previsualització d'aquests tuits dins un blog o WordPress.

És relativament fàcil:

1. Ves a Twitter.com es clic sobre el teu nom. Tria "Configuració" del menú.

  MenuConfiguracio

2. Clica Ginys a la llista llarga de l'esquerra, i després "Crea'n de nous" amunt a la dreta:


GinyNou

3. Dissenya el giny.


Configurador_de_ginys

Hi ha cinc tipus de criteria que pots fer servir per dissenyar el giny:

Cronologia d'usuari
Pots escollir visualitzar tots els tuits d'un usuari Twitter en particular—com tu mateix, per exemple.

Preferits
Pots visualitzar només els tuits que un usuari especificat hagi marcat com a 'preferit'

Llista
Pots visualitzar tots els tuits de tota la gent que surti en una llista de tuitaires (que pots configurar per una altra banda)

Cerca
Pots visualitzar tots els tuits que tinguin un hashtag o paraula especificats

Recull
Pots visualitzar tots els tuits que pertanyin a un recull personalitzat que has creat a mida.

Ara, aquests criteris estan més o menys bé, però ofereixen poca flexibilitat. Per exemple, seria més interessant poder-los combinar: tots els tuits d'una persona que tracting un tema en particular. Tots els tuits d'una persona en un idioma o un altre. Tots els tuits d'un llistat que tractin un tema.

Però *sembla* que només pots triar un tipus de criteri a l'hora. Aquí va la part realment interessant d'aquest post. Com pots anar més enllà? Us ho explico en el post següent. Primer, acabem de mirar com utilitzar el giny-rierol que hem creat.

4. Una vegada hagis fet la tria, clica "Crea un giny" per previsualitzar-lo.

Crea_un_giny


5. Una vegada piques "Crea un giny" veuras el codi per portar el giny al teu blog. També pots anar jugant amb l'aspecte de l'enginy (color, llargada, etc.) però no vull parlar d'això ara. Selecciona i copia el codi.

Codi-giny
6. I per últim, troba el lloc en el teu programa de blogs per afegir el giny. En Blogger, ves a la part de Layouts i crea un nou Gadget d'HTML i copia-hi el codi:

Afegir_giny-rierol_a_Blogger
Evidentment, també pots afegir el giny-rierol a un blog de WordPress. (No sóc gens experta de WordPress així que segur que hi ha maneres millor de fer això.)

Tria Appearance i llavors Widgets, i llavors tria Text. Copia el codi dins la casella de Text i guarda.

WP_giny

WP-incloure_giny

7. Una vegada que publiquis els canvis, només falta mirar els resultats:
Ginyinstallat



_______

Ara, us vull explicar com fer rierols especialitats... en el post següent. Stay Tuned!

Us ha agradat? Teniu preguntes, suggeriments? Fes-m'ho saber en els comentaris o per mail.

(Et molesten les meves faltes d'ortografia? No entens alguna cosa? Digue-m'ho també i envia'm correccions :)