Tuesday, April 7, 2015

Retuits nous i millorats a Twitter

Al principi, es podria retuitar per compartir el tuit d'un altre amb els teus seguidors. Segons entenc, no era idea de Twitter, sinò que va surgin espontàneament per necessitat. Era una operació manual que consistia en col·locar les lletres "RT" al principi del tuit, i aquest seguia intacte.

La gent començava a fer servir "MT" (tuit modificat) quan canviaven sustancialment el contingut d'un RT abans de publicar. Ja que RT era citar algú, si alteraves la cita, semblava bona pràctica notificar els lectors sobre el canvi.

En algun moment—potser fa un any?—Twitter ho va canviar perque els retuits no apareixessin amb les lletres "RT" sinò que el perfil del retuitaire apareixia per sobre el tuit per que puguessis saber qui l'havia re-enviat, i l'autor i el tuit original es mantenia. Això permetia que Twitter combinés molts retuits i retuitaires en una sola línia, ja que podien posar Josep, Carme i Laura han retuitat aquest tuit que segueix.

Si citessis un tuit manualment (només era possible en els mòbils), Twitter encerclaba el tuit original en comilles volades. Els que citem molt els tuits dels altres—per afegir comentaris, o en el meu cas per traduir-los—treiem les comilles, insertavem un RT o MT inicial, i afegiem canvis nostres.

Ahir, Twitter va anunciar un nou canvi en el sistema de citació de tuits: ara quan cliques el botó de Retuit, tens l'opció d'afegir comentaris, i et donen 116 caràcters per fer-ho. Això vol dir que Twitter fa servir 24 caràcters per la cita, que apareix com una imatge enmarcada del tuit original.

New way of quoting tweets

Té molt més sentit que les comilles però encara queden dos petits problemes. Primer, ja no tenim l'opció de retuitar amb un canvi petit, vaja de modificar el tuit original de cap manera, ni amb un enllaç corregit o un hashtag afegit. És a dir, aquesta és l'única manera de citar, a menys que vulguis copiar tot el text i fer un nou tuit de zero o replicar el tuit original. (D'altra banda, dificulta acaparar el tuit d'un altre, i publicar-lo com si fos teu.) Segon, i més important, una vegada que piquis el botón de RT, en iOS no es pot veure tot el text original, que és un problema si el vols traduir, o no pots recordar si inclou el hashtag desitjat. El segon problema s'arregla fàcilment. Espero que ho facin.

Aquest és un canvi gran per la gent que cita (o tradueix) molts tuits, i sovint han desitjat que puguessin 1) aprofitar més espai i no deixar tant pel hashtag o autor originals i 2) perquè distingirà definitivament els retuits normals amb els comentats, i potser netejarà un timeline perquè es puguin veure clarament les converses sobre un tuit en particular. En lloc d'aparèixer un tuit moltes vegades en moltes formes, ara apareixerà una sola vegada amb els comentaris clarament apartats. Esperem.

Nota: Hagués jurat que aquest matí no funcionava al web, però ara sí.

Imagina aquest tuit original a que vull afegir comentaris (i fixa't que porta una 'targeta' Twitter amb foto):

Original tweet with embedded Twitter Card
Fes clic al boto del RT i ara tens un espai on pots afegir comentaris:

Add comments when retweeting

Però això revela un altre problema. Quan afegeixes comentaris a un tuit, Twitter no mostra la targeta Twitter i photo de l'URL del tuit original. La qual cosa importa molt ja que els tuits amb fotos capten més atenció que les que no en porten.

Quoted tweets lose Twitter Cards

I en un enginy de Twitter, Twitter no ensenya ni la targeta Twitter, la foto, ni el text del tuit original!

Commented tweet in Twitter feed

Potser que en alguns casos, val més cuinar-ne de propis.