Friday, February 27, 2015

Per què Twitter val la pena

Anava a fer un post sobre com començar amb Twitter, però haurà d'esperar. Ahir al vespre vaig gaudir d'una conversa molt interessant amb la diputada d'ICV Marta Ribas i volia compartir-la aquí, acompanyat d'unes observacions meves sobre com hi ha influit el fet de tenir la conversa a Twitter. Si no esteu segurs si val la pena parlar a Twitter, l'hauríeu de llegir.

Espero no estar trencant massa regles de comportament de Twitter (Twitter 'etiquette' es diu així?), explicant els matisos de la conversa i el que pot haver passat perfectament desapercebut darrera la conversa. Però tot és públic, així que només he ajudat a que es vegi i que en podem aprendre.

Gràcies sobre tot a la Marta pel debat. Ara vull llegir els documents d'ICV!

Tuesday, February 24, 2015

Quant et llegeixen els tuits?

Sempre penso en Twitter com un riu que passa pel meu costat. De tant en quant m'hi fico les mans, me les omplo, i prenc un glopet. I mentrestant, van passant xorres d'informació d'una banda i de l'altra. Si li dono l'esquena, o miro un moment al cel, en passa més. A alguna gent li posa nerviós això, a mi no. No pots escoltar-ho tot. Ho has d'acceptar. Si pateixes per l'aigua del riu en que no et banyes, no et refresca l'aigua en que t'has dutxat.

Però clar, una vegada que ens concienciem que no podem beure tot el riu, el pensament següent és quina part del riu d'informació que nosaltres contribuïm arriba als altres? Menys poéticament: algú ens està llegint els tuits?

Fa no gaire, Twitter va fer disponible la seva eina d'anàlisi. Té l'avantatge que és totalment gratuït i sempre disponible. No has d'instal·lar res d'especial.

Per accedir-hi, ves a http://analytics.twitter.com Si no hi has entrat al teu compte amb nom d'usuari i contrasenya, l'hauràs de fer. La primera vegada que visites s'activa el compte i hauràs d'esperar 24 hores fins veure les dades. Una vegada que funcioni, el primer que veus és una gràfica que explica quantes "impressions" has tingut en els últims 28 dies. Què són impressions? Vol dir quanta gent ha vist el teu tuit. Però no diu si l'han llegit, si han parat a pensar-hi o si han fet un flic amb el dit i han passat per sobre.

Tweet_Activity_analytics_for_lizcastro

No estic convençuda que aquestes gràfiques expliquin gaire cosa interessant més que si tens un cert número de seguidors i fas un cert número de tuits, doncs, faran un cert número d'impressions. Noto que en els dies que tuitejo més, tinc més impressions. Evident. Vol dir que més gent està llegint cada tuit? Crec que no.

Les dades de sota la gràfica gran donen més detalls, encara que no definitius. I fixeu-vos que s'actualitzen continuament, per tant, els tuits de dalt de tot de la llista han tingut poc temps per fer "impressió".

Al costat de cada tuit hi ha tres xifres: Impressions (visualitzacions), Engagements (interaccions) i Engagement Rate (ratio d'interaccions). Però notaràs en seguida que les impressions depenen molt del número de seguidors, que el número d'interaccions sembla deprimentment , i que el Ratio d'interaccions és enganyosa: Si tens molt seguidors, però només una fracció d'ells ha interactuat amb el tuit, el ratio és baix, però si tens poc seguidors i el mateix número hi ha interactuat, el ratio és alt.

Bé, mirem uns exemples.
Tweet-noimage

Tweet-imatge

Aquests dos tuits arriben al mateix enllaç, de fet aquest blog mateix. Però fixeu-vos amb les dades: El tuit sense l'imatge ha tingut gairebé el doble d'impressions però només una tercera part de les interaccions. Fa que el ratio d'interaccions sigui sis vegades menys. Quines conclusions en podem treure?

Primer, sembla que va ser Heràclit que va dir que no es pot banyar mai al mateix Twitter. No és el mateix tuitejar a les 10 del matí com a les 7 de la tarda, no és el mateix tuitejar amb imatge que sense, no és el mateix el primer tuit d'un tema i el tercer.

Per mi dues coses queden clares: Primer, el tuit amb imatge convida molt més a la interacció que els tuits que no en tenen. I segon, l'hora del tuit sense imatge, les 18:09h, ha afavorit molt el número d'impressions que ha rebut.

Evidentment, quantes més impressions, més possibilitats té per més interaccions, la qual cosa pot portar a més impressions, i etc.

Ara, pica sobre cada tuit, i Twitter et dona molta més informació sobre la reacció a cada tuit: quantes impressions, quantes vegades la gent ha fet clic sobre les imatges incrustades, quantes vegades han seguit els enllaços, quantes vegades han expandit el tuit en Twitter, quantes vegades s'ha retuitejat i favoritejat, quantes respostes ha rebut, quantes vegades han mirat el perfil de Twitter després de veure el tuit, quantes vegades han picat en l'enllaç permanent, i quantes vegades s'ha compartit per mail.

Tweetdetails-imatge

Aquí teniu la mateixa gràfica però pel tuit sense imatge:

Tweetdetails-noimatge
Per últim, pots preguntar-te quantes impressions són normals, quanta interacció és bona. Ja que no podem veure les dades de l'altra gent amb aquesta eina, com sabem el nostre és normal, abismal, o genial? He buscat una mica i he trobat aquest article de Danny Sullivan, rei del SEO a EUA. L'any passat, va publicar dades del seu compte de Twitter i la veritat és que ho he trobat força interessant. En el moment de publicar l'article tenia 390.000 (30 vegades més que els meus 12k+), però els seus tuits només reben com a promig unes 6000 impressions (sis vegades, o menys, les que reben els meus).

Què vol dir? Que hi ha un límit superior de número d'impressions, que ell té molts seguidors fantasme, que sóc més eficient tuitejant, amb fotos o a l'hora adequada, que els meus seguidors són addictes a Twitter? Encara hi hem de fer més estudis.

Preguntes, suggeriments i correccions als comentaris o al meu formulari de contacte. I si algú vol compartir les seves dades, crec que tots en podem aprendre.

Monday, February 23, 2015

Quan s'ha de començar un tuit amb un punt?

Potser l'error més comú que veig a Twitter és quan la gent vol mencionar una persona en un tuit i que el tuit arribi a tots els seus seguidors. Per exemple:
El problema és que aquest tuit només arribarà al TL del piulador (@DraPiula) i de la persona mencionada (@lizcastro), i dels seguidors que comparteixen els dos, és a dir la gent que segueixen a @DraPiula i també a @lizcastro. És a dir, encara que segueixis a @DraPiula, si no segueixes a @lizcastro, no veuràs aquest tuit*.

*Bé, no veuràs el tuit a menys que vagis al TL de @DraPiula on es poden veure tots els seus tuits, tant els semi-públics com els públics.

De fet, el funcionament de l'@ està dissenyat expressament així perquè dues persones puguin tenir una conversa semi-pública a Twitter sense molestar tothom.

Però què fas quan vols que tots els teus seguidors, i no només els que segueixen al mencionat, vegin el tuit?

La solució és senzilla i segur que l'has vist moltes vegades, sense ni adonar-se'n. Quan es posa un punt davant de l'arroba, es treu el significat especial que té, convertint la conversació semi-privada en totalment pública;
Aquest tuit arribarà a tots els seguidors de @DraPiula, tant els que segueixen a @lizcastro com els que no.

Aquesta técnica va molt bé quan vols tenir una conversa en públic. Per exemple, potser vols queixar-te d'un producte, però vols que tothom es fixi i que potser s'enfadin una mica també. O potser hi ha altra gent que ha tingut el mateix problema i et pot ajudar. Si ells no segueixen a la marca en qüestió (i qui segueix marques?), no veuran la conversa a menys que posis el punt:
O potser vols comentar un article, elicitar una resposta de l'escriptor, i compartir l'article a tots els teus seguidors amb un sol tuit:
Per últim, aconsello que vagis en compte de fer servir el punt al mig d'una conversa. Per exemple, imagina't que estàs discutint amb algú durant una estona. No feu servir el punt perquè esteu tenint una conversa entre els dos. Si tot de sobte un o l'altre començeu a fer servir el punt, és una manera de dir, vull continuar tenint aquesta conversa amb tu, però vull que tots els meus seguidors el vegin també. Segons les circumstàncies, pot quedar malament. Com dir, "ei, seguidors, mira quines bestièses que diu aquest", o "ajuda'm que estic perdent aquesta conversa".
A vegades, veig com la gent intenta solucionar el problema de l'arroba inicial posant el nom d'usuari del mencionat al final del tuit. Però jo el trobo indirecte i confús.
El problema amb aquesta estratègia és que no queda clar qui parla. És @DraPiula que està d'acord, o @DraPiula està citant alguna cosa que ha dit la @lizcastro? Trenca la idea de la conversa.

De tant en tant veig un tuit amb un punt i arroba al mig del text
Tens alguna pregunta de Twitter amb que necessites ajut? Tens algun consell o enginy que vulguis compartir? Fes servir els comentaris o envia'm una nota.


Benvinguts

Fa temps que tinc ganes de compartir consells i enginys per treure el màxim profit de Twitter. I ho vull fer en català*. Aniré publicant cosetes aquí i també tinc pensat una serie de tallers. Si arriba a haver-hi prou informació (i puc trobar el temps), en faré un llibre.

Si tens preguntes, suggeriments, o consells que vols compartir, utilitza els comentaris per fer-ne o envia'm un mail.


*El meu català escrit té moltes mancances, però prefereixo escriure-l malament que no escriure-l, o esperar que algun nadiu me'l corregeixi. No vol dir, però, que m'agradi que estigui malament. Si trobes errors, no dubtis en dir-me'ls, i els corregiré en seguida. I gràcies per la paciència.