Wednesday, March 18, 2015

Enviar missatges privats (i veure-n d'antics)

Una de les coses que m'agrada de Twitter és que no enganya amb la privacitat. A Facebook, et donen la impressió que hi ha coses privades, només pels teus amics, però no saps mai si d'aquí un parell de dies, algun amic compartirà les teves coses amb un dels seus amics o si Facebook decidirà que les coses privades haurien de ser públiques. A Twitter, els tuits normals són tots públics, i ja que ho saps des del principi, i per tant et cuides el contingut dels tuits tu solet. Si no vols que ningú ho llegeixi, no el publiquis. I punt.

Ara bé. Hi ha dues excepcions. La primera, que és la més avorrida, és que pots protegir tots els teus tuits i donar-hi accès limitat a només unes quantes persones. El problema és que això no és Twitter. Si vols protegir els tuits, al meu entendre, el millor és no fer-ne.

On sí pots tenir missatges realment privats és a la secció de Missatges. Si algú et segueix, automàticament tens permís d'enviar-li un missatge. De la mateixa manera, només et pot enviar missatges a tu la gent que segueixes tu.

Els missatges privats (o DM, Direct messages, són molt útils. Per exemple, quan algú em vol corregir una falta, molt sovint me l'envien per DM, per no fer-me quedar en evidència en públic. Bé, segur que podeu pensar en mil raons per tenir algunes converses en privat. Ara sí, crec que la gran utilitat de Twitter és que molta gent té converses interessants en públic i ens deixen escoltar. Espero que continui així.

Els missatges privats es troben a la pàgina central de Twitter. Ves a http://www.twitter.com amb l'ordinador i pica la secció de missatges. O al mòbil, pica la carta (etiquetada amb Messages) en la barra inferior:

DMs DMs a l'iPhone

A la secció de Missatges, pots veure les últimes 50 persones amb que has intercanviat missatges privats.

Missatges

Ara tens varies opcions. Si vols enviar un missatge a només una de les persones de la llista, només has de fer clic al seu nom. Veuràs tots els missatges que has intercanviat amb aquella persona, i un espai per enviar-li un missatge (i afegir foto, si vols).

Si vols enviar un missatge a una persona que no està a la llista—pot ser fa molt que no parleu o està a la posició 37 i no vols anar buscant-lo—, pica "Nou missatge" i llavors introdueix el nom d'usuari en el camp. Surtirà a la llista, i quan el selecciones, quedarà amb un marca de verificació amb fons blau:

Missatge_Nou_nom

De fet, pots introduir fins a 20 noms per enviar un missatge privat a tot un grup de persones. Només has de continuar introduint noms al camp i seleccionant els usuaris amb qui vols correspondre.

Envia_missatges_a_múltiples_persones_a_la_vegada

Per treure algú de la llista, pica el seu nom una altra vegada, i desapareix.

Quan estàs a punt per escriure el missatge, pica Següent, a baix a la dreta.

Llavors, veuràs els últims missatges* (si és que n'hi ha) que has intercanviat ja amb aquesta persona o grup, i podràs crear un nou missatge i enviar-lo.

Missatge_privat_Cat_exterior


No es pot fer una búsqueda en els missatges privats (on era aquell mòbil, aquell mail que m'ha passat??) Però hi ha una manera de fer-ho. Primer, has de canviar la configuració per què t'envïi els missatges directes al mail. (Ves a Avisos Web, i llavors pica l'opció "M'han enviat un missatge directe" a baix de tot.

guardar_missatges_directes

En el programa de Mail, pots filtrar els missatges directes a una carpeta a part, però no és obligatori. I llavors fer servir les opcions de cerca del programa de Mail per buscar el missatge directe que vols.

*Quants missatges vells es poden visualitzar? Doncs, no ho sé. He mirat les converses que he tingut amb varies persones, i veig que no hi són tots, però en un cas, en tinc des de maig del 2013, i en un altres només des de l'octubre del 2014, encara que he estat amiga dels dos des de fa tres anys. Això pot voler que es guarda una certa quantitat d'informació i no fins a una certa data. El més fiable és guardar els missatges directes al mail, si és que et són importants.

Preguntes? No et tallis! Escriu-me directament a @DraPiula o en els comentaris.

1 comment:

  1. Hola Liz, sempre tan altruista, voldria preguntar-te, pots contactar amb algú a qui segueixes i que no et segueix, per missatge privat?, Algú amb qui no pots contactar per cap altre mitjà?

    ReplyDelete